Home » Read our latest news first! » Spotlight-jeroen-kiks

In the spotlight: Jeroen Kiks

Afbeelding

Deze keer in "in the spotlight" collega Jeroen Kiks. Jeroen is sinds 2012 Managing Director Districon Group, maar al meer dan 20 jaar verbonden aan Districon. Hij vertelt u graag alles over zijn ervaringen.

 

Wie ben je?

Ondanks dat ik veronderstel, na inmiddels 25 jaar, geen onbekende meer te zijn binnen de Supply Chain wereld, stel ik mij toch nog even voor. Mijn naam is Jeroen Kiks, sinds 1999 verbonden aan Districon en sinds 2012 Managing Director. Ik ben in 1996 afgestudeerd als Technisch Bedrijfskundig Ingenieur met Werktuigbouwkunde als vooropleiding. Vervolgens heb ik mij gespecialiseerd in Bouwkunde en Real Estate. Ik ben eindverantwoordelijk voor de Professionals activiteiten en betrokken bij alle vastgoed gerelateerde adviesopdrachten en projecten. 

Real Estate en verandermanagement als rode draad door mijn carrière

Na mijn afstuderen ben ik aan de slag gegaan binnen de interne consultants- en projectmanagement afdeling van KLM Engineering & Maintenance. Daar heb ik aan diverse onderzoeken en projecten mogen werken. Een van mijn eerste opdrachten was: het optimaliseren van de inkoopprocessen binnen KLM Engine Services. Aansluitend hebben we met een team van jonge honden een training- en instructieplatform, Engine Online, gebouwd ter ondersteuning van de implementatie van SAP. Tijdens mijn laatste opdracht ben ik in aanraking gekomen met facetten die mijn carrière de juiste boost hebben gegeven, op het snijvlak van changemanagement en vastgoed

De keten is zo sterk als de zwakste schakel

Wie of wat is de zwakste schakel, dat is de vraag. Omdat vrijwel iedereen het er dagelijks over had en over heeft, kan ik het niet laten te schrijven over Covid-19. Wat was de verbijstering groot toen wij geconfronteerd werden met de eerste lockdown en de pijnlijke gevolgen van de maatregelen daaromtrent. Ook mijn ondernemersvaardigheden werden behoorlijk op de proef gesteld, want wie of wat is dan de zwakste schakel. Wat stond ons te wachten en hoe anticipeer je op het onbekende dat mogelijk op je af komt en wanneer neem je welke maatregelen? Wat prijs je jezelf gelukkig als je een onderdeel bent van de Districon organisatie. Hoog gekwalificeerde collega’s met een doorzettingsvermogen waar je U tegen zegt en een loyaliteit die je zelden treft. Maar, en daar komt dan toch weer de maar, daar red je het niet alleen mee, althans niet op lange termijn. Regeren is vooruitzien en voortijdig inschatten waar en wanneer ingrijpen noodzakelijk is. En laten onze Data specialisten daar nu net in uitblinken. Als je voor grote multinationals stuurinformatie weet te projecteren middels BI dashboards en voorspellende modellen bouwt met optimalisatie software, moet je toch ook in staat zijn de eigen organisatie beheerst en voortvarend door de crisis te loodsen? En om in haven terminologie te blijven, dat is ons meer dan uitstekend gelukt; op z’n Rotterdams met z’n allen de schouders eronder en niet lullen maar poetsen.

The summer is magic; wat wordt het nieuwe normaal?

Nu de versoepelingen een feit zijn, maakt iedereen zich op voor het nieuwe normaal, maar wat is het nieuw normaal? Hoe gaan we terug naar het leven en terug naar de realiteit. Blijven we hangen in een angstcultuur; een gevangene van je eigen gedachten, laten we de oer-Hollandse drie zoenen voor wat het is, wordt de digitale pop quiz een nieuw erfgoed en accepteren we nu eindelijk de mix tussen thuiswerken en het werken op kantoor. Over pop quiz gesproken; in dit artikel staan een aantal songtitels verborgen. Zoek ze alle vijf en voor de winnaar wacht een ludieke prijs. Stuur de juiste antwoorden naar info@districon.com o.v.v. pop quiz. Aarzel niet, want er kan er maar een winnen.

Covid-19, wat brengt de toekomst?

De economen van het Centraal Plan Bureau hebben onlangs berekend dat de uiteindelijke economisch schade relatief mee lijkt te vallen. Uiteraard voelen vele mensen de gevolgen in de portemonnee, maar tegelijkertijd hebben ook vele Nederlanders en ondernemingen een spaarpot opgebouwd tijdens de lockdown. Het is nu van belang de economie op de juiste wijze te faciliteren en in te zetten op duurzaamheid en duurzame investeringen. Van “méér is beter” naar “beter is meer”. Je kunt niet altijd krijgen wat je wilt. Meer inzetten op innovatie en minder doorschuiven naar de volgende generatie. Een mooi voorbeeld is ons CO₂ neutrale mobiliteitsbeleid. Feitelijk is dat investeren in gedragsverandering. Reis minder en als je reist doe het dan schoon middels EV of OV. Alle overige km’s afgelegd met een benzineauto of vliegtuig, worden door ons volledig gecompenseerd. Een ander voorbeeld is onze deelname in BigMile. Dé standaard in CO₂ footprint optimalisatie. Met behulp van data krijgen supply chain organisaties inzicht in hun CO₂-emissie. BigMile biedt de tools CO₂ footprints te bereken, te analyseren en vooral te verbeteren. Ik voorspel dat binnen drie jaar iedere zichzelf respecterende supply chain organisatie zich aan zal sluiten bij BigMile. Je kunt niet langer wegkijken.

Welke collega mag van jou in de volgende spotlight staan?

Ik draag het stokje graag over aan Niels Kunst, één van onze jongere adviseurs. Ik vind het altijd erg leuk om met jonge mensen te werken. Ze zijn niet alleen leergierig en maar ze weten mij ook iedere dag te inspireren. The floor is yours Niels, deel je verhaal!

Share with: