Home » Read our latest news first! » Case-heineken-kroatie-adviestraject-logistic-excellence

Case Heineken Kroatië: adviestraject logistic excellence

Afbeelding

Collega Frank Bloo: “Geweldig om van A tot Z bij een project betrokken te zijn.”

 

“Binnen twee weken na mijn eerste dag bij Districon was ik volop aan de slag voor Heineken. Al snel ging ik naar Kroatië om de lokale medewerkers te ondersteunen bij het Cost to Serve traject. We tonen met behulp van data aan waar in het logistieke proces flink bespaard kan worden. Mijn senior collega Robert de Zwart en ik begeleiden dit voor Heineken Kroatië.”

Aan het woord is Frank Bloo, voormalig student aan de Universiteit Twente. Oktober 2018 haalde hij zijn Master Business Information Technology (track Data Science & Business), begin 2019 begon hij als consultant bij Districon. Tijdens zijn studie leerde hij onder andere hoe je IT effectief inzet binnen een bedrijf. En veel samenwerken met anderen om te zorgen dat processen soepel verlopen. “Ik realiseerde me al snel dat ik mijn studie kon vertalen naar de praktijk. Het was heel herkenbaar, juist omdat ik bij Districon direct in een project meedraaide.”

Case Heineken Kroatië

“Vanuit het Cost to Serve traject bedient Districon locaties van Heineken over de hele wereld. Dit traject wordt per land geïmplementeerd (70 landen). Lokale medewerkers leren hoe ze het systeem moeten gebruiken en resultaten kunnen interpreteren. Als consultants van Districon begeleiden we dit proces, met Heineken Global als aanspreekpunt. Tegelijk met de implementatie in Kroatië, liep ook de ontwikkeling voor een e-learning waarmee medewerkers zelf leren hoe ze de tool moeten gebruiken. Ik moest zelf nog leren hoe het systeem werkte, en nam de klant hier meteen in mee. Dat werkte goed. Het gaf direct inzicht in de gebruiksvriendelijkheid van het systeem. Samen met senior consultant Robert ben ik verantwoordelijk voor de e-learning.

Cost to Serve

Met behulp van Cost to Serve maken we aan de hand van data inzichtelijk hoe duur het is om aan een klant te leveren. Uiteindelijk leveren alle ingegeven data nieuwe inzichten die uiteindelijk de gewenste besparingen opleveren. Om de data te kunnen analyseren, moet deze eerst onttrokken worden uit meerdere systemen. We ondersteunen de lokale werknemers hierin en helpen hen met de definiëring van alle onderdelen. 

We leggen uit wat ze moeten ingeven in het systeem en controleren wekelijks of dit juist is gebeurd. Om welke data gaat het? We kijken onder andere naar de efficiency van het transport, hoe vaak gaat de vrachtwagen, hoe vol is deze per rit beladen? We definiëren hoe we omgaan met export/import, wat valt binnen de scope en wat erbuiten? Kan dit sneller, efficiënter? Andere voorbeelden zijn:

  • aantal producten (in verkoopbare eenheden)
  • informatie over het product zelf; pallet met aantal sixpacks of het aantal hectoliter in het product
  • voorraden van producten in de warehouse(s)
  • cost-informatie; hoe duur is het transport van brouwerij naar klant
  • handlingkosten; hoe duur is het om een pallet in een magazijn te verplaatsen. 

Uiteindelijk gaat het om wel 300 verschillende gegevens. Al deze informatie van Heineken Kroatië vormen we zo om dat per klant te zien is hoe duur het transport was en wat de centrale warehousing kost. Kortom; hoe duur het is om deze klant te beleveren. 

Finding opportunities

De stap van het verzamelen van data naar het omzetten in informatie is een moeilijke. Nu, twee maanden later, is alle data opgeleverd. Volgende week gaan Robert en ik naar Kroatië om de lokale gebruikers te leren werken met de tool; hoe gebruik je het en wat kun je allemaal uit het systeem halen? Na de training bekijken we samen met gebruikers de eerste opportunities, waar wat bespaard kan worden. Om te zorgen dat dit realiteit wordt, zijn aardig wat stappen te nemen. Vaak leidt het namelijk tot het maken van nieuwe afspraken met klanten. De resultaten hiervan worden aan het management van Heineken Kroatië gepresenteerd. 

Steile leercurve

Het is geweldig om bij het hele project van A tot Z betrokken te zijn. Eerst ben je systemen aan het doorgronden en help je met verzamelen van data, het andere moment kom je bij de informatie om beslissingen te nemen en presenteer je de bevindingen aan de klant. De eerste periode was uitdagend. Ik ben in het diepe gegooid, maar kreeg veel hulp van collega’s. Je moet het uiteindelijk wel zelf doen. Juist in dat laatste ligt de sleutel. Actief meedraaien, zelf zaken oppakken. Misschien maak je soms kleine fouten, maar daar leer je juist van. Het gehele traject voor Heineken Kroatië word ik begeleid door Robert, een ervaren collega. Hij is al 15 jaar werkzaam in de transportsector en weet dus hoe het eraan toegaat. Ik heb al zoveel van hem geleerd! 

Juiste keuze

Met een master Business Information Technology ben je erg gewild op de arbeidsmarkt. Waarom ik voor Districon gekozen heb? Vanwege hun mooie klanten, de mogelijkheid naar het buitenland te gaan en projectmatig te kunnen werken. Ik kon ook beginnen bij een grote corporate organisatie, maar vond de kleinschaligheid van Districon beter bij me passen. Een informele, open sfeer en snel veel kunnen leren door actief mee te draaien. Ik zit nu in het team Business Intelligence, maar kan altijd bij andere teams kijken. Zo werk ik nu ook intern aan een cloudomgeving om onze software online aan te bieden aan de klant. Een veel technischer traject. Het is duidelijk: mijn keuze voor Districon is de juiste geweest!”

Volop opportunities bij Districon

Districon groeit! En dat biedt perspectief voor afgestudeerden Business Information Technology. Stap net als Frank in een logistiek-IT avontuur en ontdek door op verschillende projecten mee te draaien waar jouw talenten liggen. En misschien ga jij straks ook mee op wintersport of stedentrip met je collega’s!

Wat kenmerkt Districon? Wereldwijd adviseren we middelgrote en grote organisaties bij de ontwikkeling van hun logistieke strategie en lossen we logistieke vraagstukken op. In Nederland zijn we de grootste aanbieder van consultancy, IT-oplossingen en (interim) managers, projectmanagers en specialisten binnen de supply chain. Onze kracht? Het optimaliseren van de goederenstroom van producent tot consument, of andersom, van consument naar verkooporganisatie of fabrikant. Bij elk project streven we naar logistic excellence, een van de belangrijkste factoren voor een goede concurrentiepositie van bedrijven. 

Dit doen wij voor distributiecentra zoals magazijnen, voor distributienetwerken en voor cargohubs op luchthavens en in zeehavens. Onze klanten? Onder andere Heineken, Ahold, Schiphol, Bloomon, Evides, GVB en ASML.

Join in! Bekijk onze vacatures.

Share with: