Home » » Topsector Logistiek publiceert verrassende eindresultaten studie gebruik bestelauto’s in Nederland

Topsector Logistiek publiceert verrassende eindresultaten studie gebruik bestelauto’s in Nederland

Afbeelding

De Topsector Logistiek publiceerde op 7 april 2017 de eindresultaten van de studie “Gebruikers en Inzet van Bestelauto’s in Nederland”. Deze studie, geïnitieerd door Connekt namens de Topsector Logistiek en uitgevoerd door een consortium bestaand uit de onderzoeksbureaus Buck, CE Delft, Districon, Panteia en TNO, geeft gedetailleerd inzicht in de gebruikers en inzet van de ca. 876.000 bestelauto’s in Nederland. Het aantal bestelauto’s in Nederland komt neer op 1 bestelauto per 9 werkende Nederlanders.

 

Werkpaard

De bestelauto is hét werkpaard van bedrijven en ZZP’ers in de Nederlandse economie. Niet alleen het MKB, maar ook grote(re) bedrijven en privé personen zijn fervente gebruikers van de bestelauto. Niet zonder reden: het vervoermiddel is multifunctioneel en flexibel inzetbaar, en is in vergelijking met (kleinere) vrachtwagens en personenauto’s ook nog goedkoop in de aanschaf en het praktische gebruik. Daarnaast volstaat een B-rijbewijs om een bestelauto te mogen besturen, dit betekent dat veel Nederlanders van een bestelauto gebruik kunnen maken.

Waarom dit onderzoek?

De klimaatafspraken die gemaakt zijn tijdens de COP21 in Parijs spelen een belangrijke rol in de Topsector Logistiek. Logistiek is de dienst om goederen te transporteren waar om gevraagd wordt, en dat leidt tot uitstoot. De Topsector kiest ervoor om reductie van de uitstoot vanuit de vraag naar transport te analyseren. Daarbij bleek dat er zeer weinig bekend is over de inzet en de gebruikers van de meer dan 876.000 bestelauto’s in Nederland, terwijl ze een flinke bijdrage leveren aan de uitstoot, luchtvervuiling en congestie.

Opvallende resultaten

Een aantal opvallen resultaten van het onderzoek zijn:

  • Bij bezorging aan huis is ca. 2-3 % van de bestelauto’s betrokken. Door een verdubbeling van E-commerce activiteiten zal het aantal bestelauto’s daarom niet sterk doen toenemen.
  • Het jaarkilometrage lijkt op dat van personenauto’s, 80% blijft op of onder de 30.000 km per jaar hangen, 95% onder de 40.000 km per jaar.
  • De veelrijders (3% van het aantal) zijn verantwoordelijk voor 10 % van het afgelegd aantal kilometers door alle bestelauto’s in Nederland, met jonge bestelauto’s.
  • Bestelauto’s rijden vooral in de voorkant van de spits, en dat geldt vooral voor de bouw.
  • Oude bestelauto’s rijden relatief veel (40% of meer) kilometers buiten werktijd, en dan vooral in het weekend.
  • Bestelauto’s zorgen voor ca. 14 % van de CO2 uitstoot van het Nederlands wagenpark (personen en vracht), en ca. 35 % van de CO2 uitstoot van logistiek verkeer (incl. binnenvaart)

Eerder deelde we al andere resultaten die tijdens het Topsector Logistiek Congres zijn gepresenteerd.

De studie “Gebruikers en Inzet van Bestelauto’s in Nederland” is te downloaden via de website van de Topsector Logistiek: www.topsectorlogistiek.nl. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.