Home » » Van ambitiedocument naar inhuizing labgebouw O|2

Van ambitiedocument naar inhuizing labgebouw O|2

Afbeelding

Verdeeld over 35.000 m2 werken in het labgebouw O|2 onderzoekers van meerdere instellingen binnen het thema Human Life Sciences. Dat was eind 2015 wel anders. Districon zat toen volop in de voorbereiding en begeleiding van de verhuizing van onderzoeksgroepen van oudbouw naar het nieuwe labgebouw. Een complex proces. Niet alleen vanwege de geavanceerde onderzoeksapparatuur, maar ook omdat de onderzoeksgroepen 25% minder ruimte tot hun beschikking kregen. Dat vroeg om een multidisciplinaire aanpak.

Vanaf de voorbereiding van de aanbesteding voor verhuizing naar het O|2 labgebouw was Districon betrokken. Aanspreekpunt voor het traject: Ed Slegtenhorst. Een logische keuze met zijn ruime ervaring in het verhuizen van onderzoeksapparatuur. En die ervaring is behoorlijk specifiek. Ed: “Stel je eens voor dat onderzoeksapparatuur niet gebruikt kan worden. Relevant werk van het hoogste niveau, wetenschappelijk onderzoek in human life sciences, kan weken zo niet maanden stil komen te liggen. De impact daarvan is enorm.” Vanuit de VU waren Kirstin de Boer, Programmamanager O|2 en Paul Goossens, hoofd huisvesting Beta aanspreekpunt. We spreken hen in het Science Café O|2.

“Er lag een behoorlijke ambitie: verschillende onderzoeksinstellingen in één labgebouw inhuizen. Met het idee zowel de ondersteunende labvoorzieningen en als de high-end onderzoeksinfrastructuur gedeeld te gebruiken. Dat betekent het verhuizen van complexe apparatuur zoals microscopen, NMR, optische tafels, -80 vriezers en massaspectrometers. Wij hadden direct vertrouwen in de aanpak van Districon. Elk apparaat werd voorzien van een uniek paspoort met de belangrijkste gegevens voor afkoppeling, verplaatsing, verzekering en aansluiting. En waar nodig schakelden zij specialistische leveranciers in”, aldus Kirstin. 

“Leidraad in hun aanpak was de masterplanning. Een totaaloverzicht op detailniveau van de complete verhuizing, van afbouw van de oudbouw tot inhuizing in het O|2 labgebouw. Hier werd, op hoge uitzonderingen na, niet vanaf geweken. De masterplanning werd voor het projectteam een baken in het omvangrijke proces. Aansturen van de verhuizer, managen van offertetrajecten voor het ijken van onderzoeksapparatuur en op detailniveau controle houden over de verhuizing ervan.”

O|2 labgebouw

Kirstin de Boer, Programmamanager O|2: “Districon is ervaren in complexe onderzoeksverhuizingen en begrijpt hoeveel impact een verhuizing op een onderzoeksgroep heeft. Ze spreken de taal van de onderzoekers, maar sturen tegelijkertijd strak op de afgesproken masterplanning voor de verhuizing.”

Paul geeft aan dat hoe excellent deze aanpak van Districon ook was, ze de meeste toegevoegde waarde leverden in het respectvolle contact met de gebruikers: de onderzoeksgroepen. Hierdoor waren zij in staat de laatste ruimtelijke en technische aanpassingen voor onderzoeksapparatuur op te halen. Begrepen ze hoe stressvol de verhuizing voor de analisten en hoogleraren was. Welke onzekerheden het met zich meebracht. En hielden ze rekening met het onderwijs, zoals geplande practica. Tijdens de verhuizing was Districon op detailniveau betrokken, als vraagbaak en luisterend oor.

“Ed, Desiree Denie en Davey van Herk waren zeer belangrijk voor het multidisciplinaire inhuisteam,” aldus Paul en Kirstin. “Een bijzonder team met ieder zijn eigen specialisme, maar hetzelfde doel: succesvolle inhuizing in het O|2 labgebouw. De samenwerking binnen het team was gebaseerd op vertrouwen. Districon droeg dit uit naar de gebruikers, teamgenoten en bouwdirectie. Het gezamenlijke belang voorop met op zijn tijd ruimte voor de nodige humor en energie. Dat kenmerkt hun aanpak. Als het even tegenzat, weer doorgaan en geboekte successen samen vieren. Het O|2 labgebouw is alweer ruim twee jaar succesvol in gebruik, mede dankzij de tomeloze inzet van Districon.”

Meer weten?

Wilt u meer weten of bent u benieuwd wat Districon voor u kan betekenen. Neem contact met ons op.

Desirée Denie & Davey van Herk