In the spotlight: Sander van Lokven

Afbeelding
Sander van Lokven

Deze keer in “In the spotlight”, onze collega Sander van Lokven. Sander is General Manager van Districon Solutions North America en verhuisde met zijn gezin naar Chicago. Hij vertelt u graag alles over zijn ervaringen.

 

Wie ben je?

Mijn naam is Sander van Lokven en ik ben al 10 jaar werkzaam bij Districon. Ik ben in 2010 bij Districon begonnen als supply chain consultant, nadat ik mijn Masters Operations Research behaald heb op de Universiteit van Wageningen. 

Vanaf dag één heb ik mij beziggehouden met het toepassen van geavanceerde analyses binnen complexe supply chain puzzels. In de eerste paar jaren lag de focus vooral op data analytics en meer strategische netwerk optimalisatie studies. Later, tijdens het opzetten van Districon Solutions, meer op tactische en operationele optimalisatie en BI-oplossingen. 

Districon Solutions ontwikkelde zichzelf al snel als het analytische hart binnen Districon en groeide uit op de Internationale markt. In 2017 tekende we een meer-jaren partnerdeal met het bedrijf Peapod in Chicago, wat ervoor zorgde dat Districon kon uitbreiden op de Amerikaanse markt. Eind 2017 ben ik verhuisd naar Chicago en run ik sindsdien het Districon kantoor voor Noord-Amerika.

Dankjewel Jochem, voor het overdragen van deze “in the spotlight”. Jij was benieuwd hoe het er allemaal aan toe gaat aan deze kant van de zee; ik deel graag deze informatie. 

Ontwikkeling Districon Solutions Noord-Amerika

In 2017 zijn wij als kleine start-up begonnen in Chicago. Onze bureaus stonden letterlijk in het pand van Peapod en vanuit daar bouwden wij geleidelijk het bedrijf op tot wat het nu is. 

De missie was simpel:

  • Vergroten van het relatiebestand en succesvolle samenwerkingsverbanden ontwikkelen
  • Ontwikkelen van sterke samenwerkingsverbanden met AIMMS en Qlik
  • Opzetten van een lokaal Districon team
  • Een meer permanent kantoor in Chicago opzetten
  • De Districon cultuur/waarden koesteren

Als onze klant succesvol is, dan zijn wij dat ook. Dit is altijd een van de kernwaarden van Districon geweest. Met Peapod als onze eerste klant hebben wij (eerst Casper en later Richard) een slotting tool ontwikkeld om de productiviteit te verhogen en de voorraden te verlagen in hun drie e-commerce distributiecentra en meer dan 30 magazijnen. Wij hebben Peapod ondersteund in het opbouwen van hun eigen competence center, en hebben hun team in de praktijk opgeleid in modelleren en solutions ontwerpen. Momenteel werken wij nog steeds samen met Peapod in nieuwe projecten op het gebied van tote cubing and tactische fulfillment groei. Onze rol is veranderd van ontwikkelaar naar modeleer coach en flexibele work force.

Deze manier van samenwerken is altijd een erg belangrijke key geweest in onze successen in afgelopen jaren. Samen met AIMMS hebben wij ons netwerk uitgebreid en vergroot en een samenwerkingsverband opgezet met 8 verschillende multinationals in verschillende businesses. In sommige gevallen zijn wij volledig verantwoordelijk geweest voor het leveren van custom-made applicaties om zo de supply chain processen (zoals productieplanning, voorraadbeheer optimalisatie of goederenstroomplanning) te optimaliseren. Meestal werken we echter in een soortgelijke rol als coach en mede-ontwikkelaar als bij Peapod.

Nog een kernwaarde is het team: een individu heeft bijna nooit alleen grootheid bereikt en alleen werken is minder leuk.  

We zijn begonnen met werken vanuit het Peapod-kantoor. Na 6 maanden waren wij blij dat wij, naast Peapod, onze eerste nieuwe klanten mochten verwelkomen en begon de zoektocht om onszelf op een meer permanente plek te vestigen. Wij hebben een prachtig kantoor in Evanston gevonden, een kleine Universiteitsstad net ten noorden van Chicago, en vanuit die omgeving hebben wij onze eerste lokale medewerker gevonden. Vanaf dat moment zijn wij gestaag gegroeid naar ons huidige team van 5 medewerkers. Tijdens drukkere periodes huren wij extra Solutions medewerkers in vanuit ons kantoor in Maarssen en zijn wij een lokale samenwerking aangegaan met Norm Jerome

Dit jaar zijn ook wij gestart met implementeren van het Districon Development Program. Dit programma is ontwikkeld op ons hoofdkantoor in Maarssen om ons team te trainen in onderwerpen als supply chain, consultancy skills en projectmanagement. Het delen van dit soort trainingen (deze worden soms ook face-to-face aangeboden) helpt bij het verminderen van de afstand en cultuurkloof tussen Chicago en Maarssen. 

Living the American Dream

Twee jaar geleden maakte Districon de stap naar de VS en mijn gezin en ik namen dezelfde stap. Ik ben erg dankbaar dat mijn gezin met evenveel enthousiasme dit avontuur met mij is aangegaan en zelfs nog dankbaarder over hoe het nu allemaal gaat met ons. 

Omdat we twee kinderen hebben, was onze eerste focus om ze op school en op sociaal vlak te laten wennen. De gemeenschap is erg verwelkomend geweest. Al voordat wij in Amerika aankwamen, waren de eerste speelafspraakjes met kinderen uit de klas al door de school gemaakt. Dit was erg fijn voor ons en hielp ons en onze kinderen met integreren.

Onze kinderen spraken helemaal geen Engels toen wij naar Chicago verhuisden. Binnen twee maanden begonnen zij al voorzichtig Engels te praten en nu na twee jaar, spreken zij het vloeiend en corrigeren zij ons af en toe. 

Wij vinden het heerlijk om hier te wonen, vooral vanwege de oprechte openheid en positiviteit van de mensen om ons heen, het vrijheidsgevoel en de ruimte hier, de connectie met de natuur, de mooie stad en de geweldige school. 

Natuurlijk missen wij onze familie, vrienden en collega’s in Nederland. Vandaar dat wij proberen regelmatig op bezoek te gaan of te bellen, maar dat is niet altijd zo vaak als dat wij zouden willen. 

Image
Prachtig Chicago

Op naar een geweldig 2020

Ons motto voor 2020: doorgaan zoals wij al deden. 

Met de hulp van Christophe Frère, een intensievere samenwerking met AIMMS én een sterke focus op customer succes, vertrouwen wij erop snel te blijven groeien. 

Ons volgende doel is om ons team te versterken met de komst van 2 of 3 nieuwe consultants. Aangezien ons huidige team aan het groeien is qua ervaring en diversiteit, houdt dit automatisch in dat wij ook groeien in onze zelfstandigheid en dus minder support nodig hebben vanuit het hoofdkantoor. Omdat de wervingsmarkt hier erg competitief is, willen we relaties aangaan met universiteiten in de omgeving en open te staan voor stagiaires.

Met het verder groeiende team willen wij ook het Districon Development Program intensiveren door meer de focus te leggen op persoonlijke ontwikkeling. Naast dit programma streven we er ook naar onze mogelijkheden op het gebied van AI en Business Intelligence uit te breiden.

Welke collega mag van jou in de volgende spotlight staan?

Voor de volgende “in the spotlight” nodig ik Michael Klaassen uit om iets te vertellen over zijn werkzaamheden binnen Districon. Hij is een van onze data experts binnen het EMEA Solutions Team en ik ben benieuwd naar zijn ervaringen als een van Districon ’s ‘flow masters’.

Share with: