Home » Read our latest news first! » Spotlight-ragnar-klabbers

In the spotlight: Ragnar Klabbers

Afbeelding
Ragnar Klabbers

Deze keer in ''In the spotlight'' vertelt collega Ragnar Klabbers waar zijn fascinatie voor logistieke vraagstukken vandaan komt. Ragnar maakt al 2 jaar onderdeel uit van het Districon Supply Chain team.

 

For the English article click here.

Wie ben je?

Mijn naam is Ragnar Klabbers en sinds 2 jaar ben ik werkzaam als consultant bij Districon. In deze relatief korte periode heb ik voor diverse klanten gewerkt, variërend van productie organisaties in de food sector tot aan publieke organisaties. Hoewel ik het gevoel heb dat ik in deze twee jaar veel geleerd heb, kom ik er ook steeds meer achter dat er nog heel veel te leren valt.

Ervaringen

Van jongs af aan was ik gefascineerd in vrachtauto’s, schepen en logistiek in het algemeen. Of ik nu naar de langsrijdende vuilniswagen keek of naar een documentaire over “mighty ships” op Discovery Channel: ik zat gebiologeerd te kijken. Nu, ruim 10 jaar later, werk ik bij Districon aan het verbeteren van de processen in de logistieke sector (kleine ik zou trots zijn).

In mijn korte tijd bij Districon is de belangrijkste les die ik tot nu toe heb geleerd: als consultant kun je impact hebben op een groter deel van de organisatie dan waar je zelf zicht op hebt. In de meeste grote organisaties is het lastig om de volle impact van veranderingen te observeren buiten je blikveld, terwijl deze er wel degelijk kunnen zijn. Tijdens één van mijn projecten bij een fabriek in de food sector heb ik namelijk gemerkt dat de effecten van de opdracht doorwerkten in het gehele bedrijf. De opdracht bij deze fabriek was het verlagen van werkkapitaal dat vast zat in voorraden. Om het werkkapitaal te verlagen hebben we voor een klassieke aanpak gekozen. We hebben het aantal productiemomenten verhoogd en de batches verkleind, zodat we minder voorraad aanhielden in grondstoffen en gereed product. Het bleek een effectieve methode te zijn, maar gaf op verschillende plekken in de organisatie extra druk. Zo kreeg inkoop meer werk omdat er vaker kleinere hoeveelheden ingekocht moesten worden, werd van de planners meer gevraagd omdat de nauwkeurigheid van de planningen (en forecasts) omhoog moest en had de productieafdeling meer productwissels en minder grote productie batches. In een project als deze is het cruciaal om het blikveld zo breed mogelijk te houden, omdat je van tevoren niet weet op welke plekken de druk(te) toeneemt en op welke manier je dit kunt oplossen. Ook heb ik binnen dit project gemerkt dat er een kwetsbaar evenwicht bestaat tussen de maximale snelheid van veranderen en een té snelle verandering binnen de afdeling. Al met al een uitdagende en leerzame klus, waaruit ik heb geleerd dat de effecten van een verandering voelbaar zijn binnen grote delen van een organisatie. Het is belangrijk hier scherp op te zijn, want ook al overzie je niet al deze gevolgen het betekent niet dat deze er niet zijn.

Visie voor de toekomst

De effecten van het coronavirus zijn actueel en duidelijk merkbaar. Dit heeft verschillende gevolgen voor onze klanten. Sommigen zien grote stijgingen in de vraag, terwijl anderen te maken krijgen met flinke dalingen. Naast dat wij onze klanten altijd begeleiden met de variatie in vraag en aanbod is het naar mijns inziens belangrijk om daarnaast onze klanten in staat te stellen dit op een milieuvriendelijke manier te doen, zelfs in deze tijd. Dit vraagt om de juiste expertise en creativiteit in het vinden van oplossingen. Op deze manier helpen we niet alleen onze klanten, maar dragen we ook bij een duurzame toekomst.

Wie is de volgende collega voor in de spotlight?

Ik zou Rob Strijbosch willen nomineren voor de volgende spotlight. Rob is onze financial controller en vervult daarmee een vitale functie binnen Districon. Rob, ik ben benieuwd naar je verhaal.  

Share with: