Slim en inventief. Meer grip op de toekomst met de forecasting app van Districon

Afbeelding

Een forecasting app die simpel en begrijpelijk is voor de eindgebruiker, maar aan de achterkant vernuft en inventief. Harmke Duijnisveld, Senior Consultant bij Districon, werkte vanaf eind 2019 tot maart 2020 aan een Global Market Forecasting App voor een internationaal FMCG-bedrijf.

‘De doelstelling van het project was een applicatie te maken voor landen die nog geen tool hadden om een gedegen forecast te maken. Die trokken een lijntje door in Excel. Zo van, dit was het vorig jaar. Dan zal het dit jaar wel ongeveer zo zijn. Inmiddels zijn er al 70 landen die onze app gebruiken’, zegt Harmke met enige trots.

Wat kan de Global Market Forecasting App

Met de app kan ieder land een voorspelling maken hoeveel er verkocht gaat worden in de komende drie jaar. Dat doet de Global Market Forecasting App aan de hand van veel verschillende data. Factoren die meewegen zijn het Bruto Nationaal Product van een land, demografische factoren zoals bijvoorbeeld bevolkingsgroei, werkloosheidscijfers en het percentage volwassenen in een land. Maar ook weersfactoren zoals temperatuur, het aantal zonuren, en het aantal dagen met regenval. Door verschillende scenario’s te draaien; bijvoorbeeld wat doet een stijging van de economie van 5% met de verkoop, kan je goed zien tussen welke grenzen de verkoop ligt voor de komende jaren. 

Op maat gemaakt

De concurrenten van Districon die meedongen naar de opdracht, boden stuk voor stuk een standaard applicatie. Harmke: ‘Dat was click and play; een black box, waardoor de begrijpelijkheid wegviel. Installeren, data erin en vervolgens rolt er iets uit. Wij hebben de applicatie specifiek voor deze klant gemaakt.’

In wekelijkse sprint reviews informeerde Districon de klant over de voortgang. Hoe zag de app er uit? Wat was de volgende stap en kwam dat overeen met de verwachting van de klant?

Harmke Duijnisveld: ‘Zo hebben we de app samen in 8 weken ontwikkeld. We kregen terug dat onze manier van werken enorm aansloot bij wat zij zochten. Het was voor beide partijen fijn om flexibel te werk te gaan. Bepalen wat het einddoel is en samen kijken of we dat links of rechtsom doen. Dat maakt dat de klant heel tevreden is met de applicatie.’

Training voor gebruikers

Om de gebruikers van de app, mensen van de marketing & sales afdeling, te leren hoe ze de applicatie optimaal kunnen gebruiken, organiseerde Districon twee online trainingssessies. Twee groepen van 35 medewerkers werden op deze manier wegwijs gemaakt in de applicatie. De sessies werden opgenomen voor medewerkers die in de toekomst met de app gaan werken.

Machine Learning

De kracht van de app is de techniek aan de achterkant. Harmke Duijnisveld: 'De applicatie bevat machine learning technieken. De app traint meerdere modellen en de belangrijkste factoren worden automatisch geselecteerd. Natuurlijk kan de gebruiker handmatig een andere keuze maken. De eindgebruiker blijft in control. Wel wordt zijn of haar leven vereenvoudigd door deze machine learning technieken. Nog een voordeel; met de implementatie van deze app kunnen alle landen eenzelfde methodologie gebruiken waardoor de cijfers op totaal niveau goed te vergelijken en evalueren zijn.'

Scenario Planning, ook in deze uitzonderlijke Corona periode

Districon rondde dit project af in maart 2020. En toen kwam de lockdown. Die kwam bij deze klant vrij hard aan. ‘In de app staat scenario planning centraal: zeer eenvoudig meerdere scenario's doorrekenen en zodoende een goed beeld krijgen van de toekomst. Tijdens de start van de virusuitbraak hebben we een aparte module gemaakt om corona-specifieke scenario's te kunnen begrijpen. Komt er een tweede of derde wave? Zoja wanneer? En hoeveel impact heeft dat op de volumes? Alle 70+ landen kunnen met deze functionaliteit hun management goed informeren over de impact van corona op hun business.‘

Districon doet veel op het gebied van forecasting

We doen dat op veel verschillende niveaus. Bent u geïnteresseerd of een Forecasting Applicatie ook voor uw bedrijf meerwaarde heeft? Neem contact met ons op voor de oplossing die voor u geschikt is.

Share with: